به گزارش مشرق، عمران زعبی در نشست مطبوعاتی در دمشق در پاسخ به پرسش خبرنگار واحد مرکزی خبر با تاکید بر این که وظیفه دوستان سوریه است تا برای پایان بحران وارد عمل شوند گفت : جمهوری اسلامی ایران و روسیه ، دوستان واقعی سوریه هستند و در مسیر حفظ استقلال و حاکمیت این کشور در کنار مردم سوریه ایستاده اند.
وی از طرح اخیر ایران تقدیر کرد و آن را اقدامی در حفظ حق حاکمیتی سوریه و در جلوگیری از دخالتهای بیگانگان در امور داخلی سوریه دانست.
وزیر اطلاعرسانی سوریه در جواب به سئوال دیگری درباره ادعای برخی منابع خبری مبنی بر تغییر مواضع کرملین در قبال دمشق تاکید کرد ، مسکو موضعش را در قبال بحران در سوریه تغییر نداده است و کسانی که به تغییر مواضع این کشور در قبال سوریه دل بسته اند ، در خواب و خیال به سر می برند.
زعبی در پاسخ به پرسشی درباره موضع دمشق در برابر فشارهای روسیه برای پذیرش طرح اخضر ابراهیمی دایر بر تشکیل دولت انتقالی به ریاست یک شخصیت توافقی اظهار داشت اطلاعی درباره برنامه سفر فرستاده بینالمللی به سوریه ندارد.
این مقام سوریه در ادامه تصریح کرد ، سوریه در قبال همه تلاشهای فرستاده سازمان ملل متحد که به منظور پایان بحران در این کشور صورت میگیرد ، نگاهی مثبت دارد و تنها شرط این است که این تلاشها حق حاکمیتی این کشور را محفوظ بدارد.
در حالی که عمران زعبی مواضع تهران و مسکو را در قبال بحران سوریه ستود اما از رویکرد آنکارا ، دوحه، ریاض و برخی کشورها غربی مانند فرانسه در ارتباط این بحران به شدت انتقاد کرد.
وی با مردود دانستن ادعای دولت رجب طیب اردوغان مبنی بر این که دمشق از حزب کارگران کرد ترکیه حمایت تسلیحاتی میکند ، افزود : همه میدانند که ترکیه چه نقش خبیثانهای در 21ماه اخیر در قبال سوریه ایفا کرد.
عمران زعبی ضمن استقبال از گروههای سیاسی که گزینه گفتگو را برای یافتن راهکاری به منظور حل سیاسی بحران در سوریه در پیش گرفته اند، اظهار داشت: حداقل کاری که گروههای مخالف نظام سیاسی برای اثبات دلسوزی به کشور باید انجام دهند ، این است که با مداخله خارجی مخالفت کنند و برای پایان تحریمهای تحمیلی بر مردم سوریه تلاش جدی داشته باشند.
وی همچنین با اشاره به این که ارتش در تعقیب و پاکسازی سرتاسر خاک سوریه از وجود گروههای تروریستی مصمم است ، یادآور شد اظهارات اخیر فاروق الشرع معاون رئیس جمهور سوریه مبنی بر این که دو طرف منازعات در این کشور نمیتوانند درگیریها را به نفع خود به پایان ببرند، یک نظر شخصی تلقی کرد.
وزیر اطلاع رسانی سوریه در این نشست خبری درباره دولت جدید آمریکا و معرفی جان کری به عنوان وزیر امور خارجه این کشور تصریح کرد سیاستها و اقدامات کاخ سفید در عرصه عمل برای دمشق حائز اهمیت و نه چپز دیگر است.
طرح 6 ماده ای ایران درباره سوریه
1- توقف فوری هرگونه اعمال خشونت آمیز و مسلحانه تحت نظارت سازمان ملل متحد. در این مرحله دولت و کلیه گروههای مسلح مخالف باید بی درنگ به تحرکات نظامی خود بویژه در مناطق مسکونی پایان دهند و به منظور تثبیت اوضاع و برگشت آرامش ، با نماینده سازمان ملل و کمیته تحت نظر وی همکاری کنند.
2- پس از توقف درگیری ها باید بلافاصله ارائه کمک های انسان دوستانه به مردم سوریه در تمام نقاط آسیب دیده با جدیت و بدون تبعیض آغاز شود. برای تضمین این مهم ضروری است تحریم های اقتصادی سوریه برداشته شود و زمینه بازگشت کلیه آوارگان به محل اقامت شان فراهم شود.
3- همزمان با برقراری آرامش ، گفتگوهای ملی فراگیر با حضور نمایندگان طیف ها و گرایش های مختلف اجتماعی ، سیاسی و دولت سوریه به منظور تشکیل یک کمیته آشتی ملی با فوریت دنبال شود. این گفتگوها باید زمینه تشکیل یک دولت انتقالی را که مورد اجماع باشد، فراهم سازد. وظیفه اصلی این دولت ، برگزاری انتخابات آزاد و رقابتی برای تشکیل پارلمان جدید، تشکیل مجلس موسسان جهت تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در موعد مقرر آن خواهد بود.
4- همه افرادی که صرفا بدلیل فعالیت های سیاسی مسالمت آمیز بازداشت شده اند ، از هر گروه و فرقه ای که باشند، باید از سوی دولت و گروه های معارض ، سریعاً آزاد شوند. به جرائم افرادی که مرتکب جنایت شده اند باید در دادگاه های صالحه بطور عادلانه رسیدگی شود.
5- روند اطلاع رسانی نادرست از تحولات سوریه باید هر چه سریع تر متوقف شود. همه رسانه ها و ارباب جرائد باید در فضایی امن ، امکان تهیه و ارسال خبر از شرایط میدانی سوریه را داشته باشند و بتوانند دیدگاه های همه مردم این کشور را بدور از غرض ورزی ها و برخوردهای تبعیض آمیز به اطلاع افکار عمومی برسانند.
6- تشکیل کمیته برآورد خسارت و بازسازی ، با توجه به خسارات وارده به زیرساخت های کشور سوریه. وظیفه این کمیته ایجاد سازوکارهای مناسب برای جذب و هدایت کمک های خارجی ، تعیین اولویت ها برای بازسازی و تعیین چگونگی مشارکت سازمان ها و کشورهای دوست در فرآیند بازسازی خواهد بود.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش پایانی این بیانیه با اشاره به اینکه هدف اصلی این طرح بازگرداندن آرامش و صلح به سوریه و پایان بخشیدن به آلام مردم این کشور می باشد ، تصریح کرده است: این طرح همانند هر طرح خیرخواهانه دیگر ، زمانی قابلیت اجرایی خواهد یافت ، که رویکرد هم افزایی و تعامل سازنده سیاسی جمعی در بین همه جریان های سیاسی داخلی سوریه و همچنین طرف های ذینفوذ منطقه ای و بین المللی حاکم شود.